UREDBA -Vijesti

Bandićeve fontane, zima 2014.
Bandićeve fontane, zima 2014.

 


AVBERŠEK U IME SESTARA

'Ostojić nas je prevario i dignuo plaće samo doktorima'

      

12.2.2014.

 

 

Najgore je to što oni u Vladi nešto potpišu i unaprijed znaju da se toga neće držati, rekla je Avberšek u emisiji Veto komentirajući nove Uredbe o koeficijentima koje stvaraju novi trošak u zdravstvu od 100 milijuna kuna.

 

Čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek optužila je ministra zdravlja Rajka Ostojića u emisiji Veto naJabuci TV da je prevario nju i čelnicu Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anicu Prašnjak kada je donio novu Uredbu o koeficijentima plaća zaposlenih u zdravstvu kojom su podignuti koeficijenti za plaće liječnicima, ali ne i ostalim zaposlenima u zdravstvu, prvenstveno medicinskim sestrama.
 


Avberšek je u emisiji ustvrdila kako se ministar Ostojić uopće ne drži ugovora koji su ove dvije čelnice zdravstvenih sindikata potpisale lani s njime, a zbog kojeg je Anica Prašnjak prekinula štrajk medicinskih sestara.Taj je ugovor jamčio da će se kroz koeficijente za obračun plaća uzeti u obzir zahtjevi sindikata za vrednovanje kvalifikacije medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u zdravstvu. Novim uredbama podignuti su koeficijenti samo liječnicima, a ne i medicinskim sestrama.'Osjećam se prevarenom u odnosu na Uredbu o plaćama, prevarenom od ministra Ostojića, a ne volim biti prevarena. Ako potpišem nešto s ministrom, kažem svom članstvu da se nešto potpisalo i da će im se škole priznati, onda očekujem da to tako bude. Kad ministar prevari mene, ja time prevarim članstvo', rekla je Avberšek u emisiji Veto.Avberšek tvrdi kako ni ona ni Prašnjak ne odustaju od ugovora, ali kako se on uopće ne poštuje. Naprotiv, ustvrdila je Avberšek, Ostojić se nije ni planirao držati ugovora.'Najgore je to što oni u Vladi nešto potpišu i unaprijed znaju da se toga neće držati. U ugovoru piše da će se osnovati povjerenstvo, a osim konstitutivne sjednice od listopada prošle godine, povjerenstvo se nije nijednom sastalo. Nismo, dakle, ni krenuli u rad, a ovi koji nisu ništa potpisali, Hrvatski liječnički sindikat s Babićem na čelu, oni su dobili povećane koeficijente koje su tražili da se stave u kolektivni ugovor iako to nije moguće. Nitko nije silio ministarstvo da potpiše, a ovim dvjema uredbama samo će se još više povećati plaće liječnika', rekla je Avberšek.U emisiji je navela da će se ovom novom uredbom za plaće izdvojiti dodatnih 100 milijuna kuna godišnje što je, uz procijenjenih 300 milijuna većih izdataka za potpisani novi kolektivni ugovor, ukupno 400 milijuna kuna više godišnje za plaće u zdravstvu. 

 
UREDBA Vijesti

19.12.2013.

KOMENTAR

Rajko Ostojić: Neće biti zapošljavanja novih svećenika u bolnicama

 

'Pitanje trojice svećenika zaposlenih u hrvatskim bolnicama koji od države primaju plaću, stvar je zatečenog stanja i stečenih prava.'

 

Autor: PolitikaPlus

 

Pitanje trojice svećenika zaposlenih u hrvatskim bolnicama koji od države primaju plaću, stvar je zatečenog stanja i stečenih prava, izjavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić poručivši da neće biti novih zapošljavanja svećenika, a status trojice zaposlenih uskoro će se rješavati u dogovoru s nadbiskupijama.Riječ je o svećenicima koji su na neodređeno vrijeme u bolnicama zaposleni 1996., 2008. i 2011., a nedavnim prelaskom bolnica na centralni obračun plaća, zbog stečenih prava novom uredbom o plaćama dodijeljen im je koeficijent, rekao je Ostojić."Na temelju odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ugovora sa Svetom Stolicom, imali smo desetak godina staru uredbu o koeficijentima kojom je predviđen i koeficijent za svećenike. Prelaskom na centralni obračun plaća trebalo je riješiti i pitanje njihova koeficijenta, kako se ne bi narušavala stečena prava", rekao je Ostojić novinarima nakon primopredaja automatskih vanjskih defibrilatora.To pitanje, istaknuo je, treba riješiti jer se "zna tko su zdravstveni djelatnici, tko su nezdravstveni, a koja je misija svećenika".Naime, u pripremi izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u javnim službama utvrđeno je da dvije velike hrvatske bolnice već godinama imaju zaposlene svećenike, čija je radna mjesta trebalo predvidjeti i u novoj Uredbi.Nova uredba ne regulira pitanje zapošljavanja u zdravstvenom sustavu već određuje koeficijente za postojeća radna mjesta temeljem kojih se određuje plaća. Trojica zaposlenih svećenika, na temelju prethodne uredbe, imala su koeficijent predviđen za duhovnike u bolnicama u skupini nezdravstvenih djelatnika.Ministar Ostojić ističe da, u skladu sa čl. 22. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, svi korisnici zdravstvene zaštite imaju jednaka prava na obavljanje svojih vjerskih obreda, bez obzira na vjeroispovijest. Pritom se Uredbom ni na koji način ne propisuje da je duhovnik isključivo katolički svećenik.Također, duhovnik ne sudjeluje u postupku dijagnostike i liječenja. Na zahtjev pacijenta ili njegove obitelji, za duhovnu pomoć organizira se susret s duhovnikom, najčešće u terminalnoj fazi bolesti, jer pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, a njihove obitelji, koje zajedno s njima proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju zdravstveni sustav može pružiti.Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ostojić je najavio da će do kraja mandata pokušati ispraviti nepravdu prema nekim nezdravstvenim djelatnicima koji rade u zdravstvu.Primjerice, psiholozi i biolozi koji sudjeluju u procesu liječenja, napokon će postati zdravstveni djelatnici. "Zatekli smo nered u koji sada uvodimo red", istaknuo je.Upitan za dušobrižničku ambulantu u koprivničkoj bolnici, koja je navodno tek nedavno otvorena, rekao je da će o tome moći govoriti kada dobije mišljenje koje je s tim u vezi zatražio od upravitelja te bolnice.

  


03.06.2010.

Slovenija: Država ne smije plaćati rad svećenika u bolnicama                       

 

 

Autor: Željko Trkanjec

Objavljeno: 03.06.2010.

 

 

LJUBLJANA - Slovenski ustavni sud ukinuo je odredbe zakona o vjerskoj slobodi koje se odnose na zapošljavanje svećenika u bolnicama i kazneno-popravnim ustanovama radi pružanja duhovne pomoći.

 

VEZANE VIJESTI

Vijesti

 

Tom se odlukom zapošljavanje vjerskih službenika u zatvorima i bolnicama na trošak države proglašava neustavnim, te se zakonodavcu daje godinu dana kako bi zakonski uredio status svećenika u tim ustanovama koji su već zaposleni kao državni službenici.

 

Ustavni suci su ocjenjivali ustavnost zakona o vjerskoj slobodi na prijedlog državnog vijeća te zaključili da se državno financiranje vjerske skrbi u bilo kojoj instituciji izravno protivi ustavnom načelu odvojenosti države i svih vjerskih zajednica koje postoje.

 

 

 


  • 02.06.2010.

 

LJUBLJANA - Svećenici mogu biti u bolnicama i zatvorima, ali ne na državni trošak - ocijenio je Ustavni sud Republike Slovenije koji je raspravljao o ustavnosti zakona kojim su te ustanove zapošljavale svećenike kao pružatelje duhovne pomoći.

 

U objavljenom priopćenju istaknuto je kako se 'financiranje vjerske skrbi državnim sredstvima kosi s ustavnim načelom odvojenosti države i vjerskih zajednica'.

 

Inače, odredba na temelju koje su Slovenski svećenici postajali državni službenici dio je Zakona o vjerskim slobodama donesenog 2006. godine.

 

Osim što je to proglasio neustavnim, Ustavni sud je i zakonodavcu dao rok od godinu danada zakonski riješi status svećenika koji su već zaposleni kao državni službenici.

 

U istom je paketu odlučivano i o odredbi istog zakona prema kojoj je vjerska zajednica u Sloveniji može registrirati samo uz uvjet da u njoj djeluje najmanje 10 godina i da ima najmanje 100 članova koji su ili slovenski državljani ili u Sloveniji imaju stalno prebivalište.

 

I ta je odredba ocijenjena neustavnom, jer se, obrazloženo je, njome ograničava pravo na vjersko djelovanje.

 


 PUTOVANJA

PUTOVANJA

KARNEVAL u VENECIJI

10. veljače 2018., subota

 


više na linku:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/putovanja-39517


ŠKOLA STRANIH JEZIKA

ŠKOLA STRANIH JEZIKA

ŠKOLA STRANIH JEZIKA

 

UPISI u ljetni semestar 2018.

U TIJEKU !


 

CIJENA, članovi SSZSSH KBC Zagreb 

i članovi njihove uže obitelji: 1.290,00 kn

 


 

više na linku:


UMAG 2018._sportske igre

UMAG 2018._sportske igre

SPORTSKE IGRE

 

UMAG

06.-10. lipnja 2018.

 


više na linku:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/sportske%20igre-39519


DOMAĆI MED

DOMAĆI MED

DOMAĆI MED

 

DOMAĆI MED

vrhunske kvalitete

50 kn

 


više na linku: 

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/domaci%20med-53342


kultura

kultura

KULTURA


GK Komedija

5.žena.com

20.01.2018., subota


više na linku:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/kultura-39518
 


KULTURA

KULTURA

KULTURA


GK Komedija:

MUŠKARCI.HR

26.01.2018., petak

 


više na linku:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/kultura-39518


LJEKARNA "PRIMA PHARME"

LJEKARNA "PRIMA PHARME"

LJEKARNA "Prima Pharme"

Rebro

 

15 % popusta

na dio asortimana ljekarne

osim ljekova na recept

 


više na:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/ljekarna%20rebro-39510


FRIZURE, MANIKURE ....

FRIZURE, MANIKURE ....

FRIZURE, MANIKURE

 

NOVO U PONUDI !


 

Frizerski salon "LONDON"

u sklopu "Hotela Rebro"


  • USLUGE I PROIZVODI
  • 20% za članove SSZSSH KBC Zagreb

 


više na:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/frizerski%20salon%20london-53517


OSIGURANJE

OSIGURANJE
 
BO ili OTKAZ
 
OSIGURANJE
 

 
više na:

BOLNIČAR i NJGOVATELJ

BOLNIČAR i NJGOVATELJ

 

BOLNIČAR i NJEGOVATELJ

osposobljavanje

 

 


 


Registracija auta

Registracija auta

 

 

REGISTRACIJA AUTOMOBILA

I

TEHNIČKI PREGLED

 


više na:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/registracija%20auta-39505

BANKARSKO SAVJETOVANJE

BANKARSKO SAVJETOVANJE

BESPLATNO BANKARSKO SAVJETOVANJE

 

više na:


STRUKOVNE KOMORE

STRUKOVNE KOMORE

STRUKOVNE KOMORE

  • VIJESTI ....

 

više na:

http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/komore%20vijesti-49568

 


SINDIKAT_obavijesti

SINDIKAT_obavijesti

OBAVIJESTI

  • SREDIŠNJICE SINDIKATA
  •  
  • PODRUŽNICE KBC Zg

 


 


ZG VIJESTI

ZG VIJESTI

ZAGREBAČKE VIJESTI

 

više na:

 

KNJIGA DOJMOVA

KNJIGA DOJMOVA
KNJIGA DOJMOVA:
 
 
više na:
 

KONTAKT

KONTAKT

 Za sve informacije i upite obratite nam se s punim povjerenjem putem telefona ili kontakt obrasca. 

 

 


"OUTSORCING u javnim službama"

"OUTSORCING u javnim službama"
 
VIJESTI u svezi
 
"OUTSORCING ili SPIN OFF"
 

Ministarstvo zdravlja

Sindikalna košarica

Dinamika rasta plaća